Nobelprisvinner med eget parti

Guatemala By: - Dette er en magisk dag! Rigoberta Menchú er etter en lang prosess endelig i mål med å få sitt den politiske bevegelsen Winaq godkjent som politisk parti.

Onsdag 30. mars åpnet konferansen som feiret at partiet nå er offentlig godkjent som parti og kan stille til valg høsten 2011. Partiet har som overordnet mål å bedre situasjonen til Guatemalas store urbefolkning som fortsatt lider under politisk, sosial og økonomisk diskriminering.

Onsdag 4. mai ble det klart at Rigoberta Menchú, nobelprisvinneren fra 1992, blir venstresidens presidentkandidat for en koalisjon bestående av partiene Unidad Revolucionaria Nacianal Guatemalteca (URNG), Movimiento Nueva República (MNR), Alternativa Nueva Nación (ANN) og Mencús eget parti, Winaq. Sammen utgjør de Frente Amplio de Izquierda.

Prosessen for å bygge partiet startet i 2007, og siden den gang har Winaq lykkes i å skape en politisk bevegelse på grasrotnivå. Over 65.000 underskrifter ble samlet inn, til tross for at bare 17.000 underskrifter behøves for å registrere et politisk parti. At partiet har oppstått fra en grasrotbevegelse, er kanskje det mest oppsiktsvekkende i guatemalansk kontekst, hvor det politiske landskapet preges av ustabilitet og partiene generelt har lite rotfeste i befolkningen.

Winaq betyr ”et helhetlig menneske” og i sentralt i partiprogrammet står likestilling mellom menn og kvinner, miljøvern og opprettelsen av offentlige sosiale tjenester. Partiet har 44 % kvinnelige ledere og rundt 90 % av lederne tilhører urbefolkningen. Selv om Winaq legger vekt på at det er et urfolksparti, utrykkes det tydelig i partiprogrammet at de skal jobbe for rettighetene til alle guatemaltekere.

Rigoberta Menchú stilte også som presidentkandidat i valget i 2007, da for partiet Encuentro por Guatemala (Sammen for Guatemala), men oppnådde den gang bare tre prosent av stemmene. Det ser ut til at Rigoberta Menchú vil bli en av fire kvinnelige presidentkandidater som stiller til valg i år, også det er historisk.

- Winaq er ikke mitt parti, det er et instrument for alle dere til å forandre dette samfunnet. Deres oppgave blir nå å styrke dette instrumentet, avslutter Menchú konferansen 30. mars og høstet stor applaus fra sine egne.

Anne Håskoll-Haugen
Land